dinsdag 25 maart 2025
2:00 p.m. - 5:30 p.m. (Europe/Paris)
FHS
Warmoesberg 26
Brussel, Brussel, 1000
Evenement begint binnen [dd:hh:mm:ss]
Dagen
Uren
Minuten
Seconden

De ecologische transitie is niet langer een verre toekomstvisie, maar een dringende uitdaging voor bedrijven. KMO’s spelen hierin een belangrijke rol. Om de overstap naar duurzaamheid haalbaar én betaalbaar te maken, biedt de overheid een breed scala aan stimulerende maatregelen. Met dit seminarie gidsen we u door de jungle van maatregelen en zetten we uw bedrijf op weg naar een duurzame toekomst. 

Elk van de drie gewesten heeft een eigen beleid ontwikkeld om bedrijven in hun regio te ondersteunen bij de ecologische transitie. Ook de federale regering draagt bij door maatregelen te nemen waarmee ondernemingen de kosten van duurzaam beleid deels kunnen verlagen of terugverdienen. 

Vooreerst wordt er dieper ingegaan op de incentives van de federale regering. 

Een van de meest toegankelijke manieren om te verduurzamen, is via een doordacht mobiliteitsbeleid. De fiets en step staat hierbij centraal. De belastingvrije fietsvergoeding, zoals voorzien in artikel 38, §1, 14° WIB92, stimuleert werknemers om duurzaam naar het werk te pendelen. Ook kosten voor het huren van deelfietsen, de aankoop en het onderhoud van bedrijfsfietsen zijn volledig fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast kunnen investeringen in infrastructuur zoals douches, kleedruimtes en fietsenstallingen rekenen op fiscale voordelen, wat het voor werkgevers makkelijker maakt om fietsen aantrekkelijker te maken voor hun personeel. Belangrijke vragen die kunnen worden gesteld zijn hoe deze voordelen worden gewaardeerd, wat de belastingadministratie ziet als belastbare voordelen en of de voordelen samen met de belastingvrije fietsvergoeding kunnen worden toegepast.

De Wet van 22 december 2023 voorziet in een  ‘verrekenbaar en terugbetaalbaar’ belastingkrediet voor werkgevers die de fietsvergoedingen vrijwillig verhogen. Noteer dat de Wet van 28 december 2023 ook een belastingkrediet invoert  voor werkgevers die verplicht zijn om een fietsvergoedingen in te voeren of deze te verhogen ingevolge  CAO nr. 164. Tijdens het seminarie wordt het onderscheid tussen beide belastingkredieten op praktische wijze toegelicht. Daarbij wordt nagegaan welke formaliteiten er moeten worden nageleefd. 

Ook op het vlak van elektrische voertuigen zet de overheid stevig in. De wet van 25 november 2021 bepaalt dat de fiscale aftrekbaarheid van fossiele bedrijfswagens geleidelijk wordt afgebouwd vanaf 2025, wat een duidelijke stimulans is om te kiezen voor elektrische alternatieven. Daarnaast worden investeringen in laadpalen gepromoot en ondersteund. In het seminarie focussen we zowel op het standpunt van degene die de laadpaal installeert als van degene die de laadpaal gebruikt.

Een ander aspect dat aan bod komt, is de thematische investeringsaftrek van resp. 40% of 30% die van toepassing is op duurzame investeringen. Dit geldt niet alleen voor mobiliteit, maar ook voor andere ecologische uitgaven, zoals energie-efficiëntie en infrastructuur. Welke investeringen komen in aanmerking? Moet er een attest aangevraagd worden? In welke gevallen is de thematische investeringsaftrek niet van toepassing? 

Ook de verschillende gewesten richten hun pijlen op het behalen van de klimaatdoelstellingen. In de mate dat deze gewestelijke maatregelen betrekking hebben op belastingen, zullen deze ook beperkt aan bod komen tijdens het seminarie.

Ik schrijf me in

Sprekers

Frederik De Graeve
Partner, Tax & Legal

Frederik De Graeve

Bernd Sebrechts
Tax Advisor, Tax & Legal

Bernd Sebrechts