Image

Grant Thornton is sinds de zomer van 2024 main partner van de Belgische hockeyfederatie (KBHB). Met hun samenwerking willen beide partijen ook hun diversiteits- en inclusiebeleid versterken. “Via het hockey kunnen we onze bedrijfswaarden breder uitdragen”, zegt Leslie Van den Branden, managing partner bij Grant Thornton. “Grant Thornton geeft ons de kans om verder te investeren in de diversiteit binnen onze sport”, aldus Serge Pilet, CEO van de KBHB.

Werk aan de diversiteitswinkel

Moeten we deze sponsoring zien als een liefdesproject van de grote baas?

Leslie: “Sommige bedrijven doen aan sponsoring enkel en alleen omdat de CEO verzot is op sport. Wij pakten de selectie van onze partner doordachter aan. Om onze naamsbekendheid te vergroten in het hele land en onze CLEARR-bedrijfswaarden (Collaboration, Leadership, Excellence, Agility, Respect & Responsibility) in de verf te zetten. Via een strategisch adviesbureau kwamen we bij de Belgische hockeybond uit.”

Serge: “Ik werk bijna elf jaar bij de bond en het was de eerste keer dat een potentiële sponsor zonder directe link met onze sport ons contacteerde. Vaak hebben onze contactpersonen bij die bedrijven zelf hockey gespeeld of hebben ze minstens interesse in de sport.”

“Grant Thornton, daarentegen, kwam met een helder waardegedreven verhaal naar ons. We moesten ‘werken’ om de deal rond te krijgen: Grant Thornton vroeg ons om heel wat vragen te beantwoorden en informatie te verschaffen over onze waarden. Maar dat deden we met plezier omdat er meteen een duidelijke match was.”

 

Jullie besloten om samen te werken rond diversiteit en inclusie. Waarom?

Leslie: “Diversiteit en inclusie sluiten als thema’s nauw aan bij al onze bedrijfswaarden. We zien deze samenwerking als de ideale gelegenheid om invulling te geven aan onze ambities in dat domein.”

Serge: “We hadden meteen oren naar die focus op diversiteit en inclusie, omdat het ons de kans geeft om er ook verder in te investeren. Dat werd al snel heel concreet: dankzij de steun van Grant Thornton konden we bijvoorbeeld ons G-hockey-team naar de Special Olympics in Paraguay sturen en organiseerden we een event over de rol van vrouwen in onze sport.”

“Het sponsorgeld van Grant Thornton gaat niet alleen naar diversiteits- en inclusieprojecten, maar we hebben zoveel van die projecten lopen dat Grant Thornton er per definitie een groot aandeel in zal hebben.”

“Het is wetenschappelijk bewezen dat diverse teams beter presteren en creatiever zijn. Waarom zou je dan bepaalde mensen minder kansen geven op basis van geslacht of afkomst?”
Leslie Van den Branden managing partner Grant Thornton
Image

Jullie zijn twee blanke mannen van middelbare leeftijd. In beide organisaties is er dus toch nog wat werk aan de winkel qua diversiteit?

Serge: “Hockey is de afgelopen jaren enorm geboomd. We hebben de sport voor iedereen opengesteld via bijvoorbeeld Urban Hockey en Hockey2School. Maar niet iedereen geraakt even snel geïntegreerd, laat staan dat die diversiteit doorstroomt tot in de bestuurskamers.”

“Zo blijft het moeilijk om mensen met beperkte financiële middelen warm te maken voor onze sport. Hockey is nu eenmaal aan de dure kant omdat de clubs hun infrastructuurkosten moeten doorrekenen aan hun leden. Financiële tegemoetkomingen voor hen die het nodig hebben zijn iets waar we zeker nog vooruitgang in kunnen boeken.”

Leslie: “Je bent als organisatie ook niet per definitie divers en inclusief als je een vrouw of iemand met een moeilijke sociale achtergrond aanstelt als CEO. Dat zou te gemakkelijk zijn. Over de juiste vaardigheden beschikken is nog altijd het belangrijkste criterium om leidinggevende te worden.”

“Je moet wél iedereen gelijke kansen geven om die skills op te doen en te solliciteren voor die functies. Bij Grant Thornton zijn die kansen er zeker: mijn voorganger was een vrouw en mijn opvolger mogelijks ook.”

“Het is wetenschappelijk bewezen dat je betere resultaten en creatievere oplossingen krijgt als je team divers is samengesteld. Waarom zou je dan bepaalde mensen minder kansen geven op basis van geslacht of afkomst? Onze teams zijn zo divers mogelijk om onze klanten de beste service te bieden, maar ook om hen te inspireren en onze impact te vergroten.”

Objectieve criteria voor gelijke kansen

Grant Thornton en de Belgische hockeybond zetten allebei sterk in op gender equity. Wat doen jullie concreet op dat vlak?

Serge: “Sinds twee jaar geldt bij onze nationale ploegen het equal pay-principe: met de steun van sponsor Belfius verdienen de vrouwen even veel per gespeelde internationale wedstrijd als de mannen. Dat wil dus zeggen dat een vrouw die meer matchen heeft gespeeld dan een man ook beter vergoed zal worden – en andersom natuurlijk.”

Leslie: “In onze sector is equal pay niet het grootste probleem, wel dat het carrièrepad van vrouwen vaak nog op een bepaald niveau stopt. Uit onderzoek op groepsniveau blijkt dat slechts 33% van de leidinggevenden op seniorniveau vrouwelijk is. Vaak denken de mannen in die rol dat ze weinig kunnen doen aan dit maatschappelijke probleem, maar dat is niet waar.”

“Via ons ‘allyship’-programma willen we vrouwen die een leidinggevende functie ambiëren, laten begeleiden door onze huidige leidinggevenden. En dat zijn nu hoofdzakelijk mannen. De bedoeling is om vrouwen ervan te overtuigen dat hun competenties het verschil maken, en niet hun geslacht. Zo willen we iedereen binnen onze organisatie gelijke kansen bieden op basis van objectieve criteria. En het nodige zelfvertrouwen om de stap te wagen.”

Serge: “De maatschappelijke situatie zet inderdaad nog vaak een rem op de ambitie en het zelfvertrouwen van vrouwen. Stel dat er een vacature is voor een leidinggevende functie met tien vereisten. Een vrouw die aan negen van die criteria voldoet, zal al snel zeggen: dit is niets voor mij. Een man die aan zes vereisten beantwoordt, zal sneller denken: ik ga ervoor.”

“De maatschappelijke situatie zet nog vaak een rem op de ambitie en het zelfvertrouwen van vrouwen.”
Serge Pilet CEO Belgische hockeyfederatie

Hoe scoren jullie organisaties vandaag op gendergelijkheid?

Leslie: “De verdeling man-vrouw is bij Grant Thornton ongeveer 50-50. Maar kijk je naar ons senior leadership, dan daalt het aandeel vrouwen naar 20%. Naast ons ‘allyship’-programma proberen we daar ook iets aan te doen door bijvoorbeeld even veel vrouwen als mannen aan internationale leiderschapstrainingen te laten deelnemen.”

Serge: “De situatie is gelijkaardig in het hockey. Er zijn vandaag wel even veel mannelijke als vrouwelijke spelers, maar in leidinggevende functies is dat evenwicht er nog niet. Er zijn te weinig vrouwelijke voorzitters, coaches en scheidsrechters.”

“Met onze campagne “Gezocht: vrouwen met goesting” gingen we recent actief op zoek naar die vrouwen. Een andere maatregel is dat er even veel mannen en vrouwen moeten zetelen in onze raden van bestuur. We zijn er dus hard mee bezig.”

Impulsen geven

Stel: een hockeyspeler wil een tweede carrière beginnen bij Grant Thornton. Welke kwaliteiten zal die uit de sport kunnen meenemen?

Leslie: “Doorzettingsvermogen, teamspirit en flexibiliteit zijn drie skills die zowel in de sport als bij ons cruciaal zijn. In onze rekrutering kijken we ook steeds meer naar dat soort vaardigheden dan naar opleidingsniveau, omdat we geloven dat motivatie je verder brengt dan diploma’s. Ook in onze drang naar kwaliteit zie ik een gelijkenis met het hockey.”

En wat zouden jouw sterktes zijn als hockeyspeler?

Leslie: “(lacht) Snelheid heb ik niet meer, maar als voetballer was ik technisch aangelegd en was ik kapitein van de ploeg. Als hockeyer zou ik mijn team dus wel kunnen aansturen, iets wat ik ook doe in mijn functie bij Grant Thornton.”

Serge: “Ik was zeker geen wereldspeler en heb maar een tiental keer voor de nationale ploeg gespeeld. Om de vergelijking met voetbal door te trekken: ik was als rechtsachter een type-Eric Gerets. Ik koos mijn momenten om een impuls te geven aan de ploeg. Net als bij Leslie zit daar wel een parallel met wat ik vandaag doe.”

 

Image

De carrières van Marie Brasseur & Nadia Clinckspoor

In de videoreeks ‘Women in hockey / business’ brengen we verhalen van boeiende vrouwen uit de hockey- en zakenwereld. Marie Brasseur (voorzitter van de Waalse hockeyfederatie) en Nadia Clinckspoor (Certified Tax Advisor en partner bij Grant Thornton) bijten de spits af.

The video is playing. This video is playing in mini-player mode.