Sustainability

ESG-beleid en externe financiering nauw verweven

Malika El Aissati
Door:
Malika El Aissati
insight featured image

Participatiemaatschappij Vlaanderen aan het woord hoe zij bedrijven helpen ESG-impact te realiseren

Tegenwoordig staat het voeren van een duurzaamheidsstrategie of een ESG-beleid (ESG staat voor Environmental, Social & Governance) bij heel wat ondernemingen op de radar. Niet alleen om te voldoen aan bepaalde regelgevingen, maar ook om externe financiering te bekomen. 

Collega Malika El Aissati ging in gesprek met Tine Vandenbussche, Groepsmanager Organisatie & Ontwikkeling bij Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de investeringsmaatschappij van de Vlaamse Overheid die financiering verleent aan bedrijven.

Wij zijn alvast benieuwd naar de link tussen een ESG-beleid en externe financiering, en de rol en visie die PMV hierin opneemt.

Hoe integreert PMV ESG in haar werking?

PMV verleent verschillende vormen van financiering (leningen, waarborgen, kapitaal), afhankelijk van de noden van een bedrijf. Momenteel rollen zij een investeringsproces uit waarin ESG volledig opgenomen wordt. De investeringsmaatschappij hanteert ook een exclusielijst, waardoor bepaalde activiteiten of sectoren uitgesloten worden van financiering. Op die manier bouwen ze actief mee aan een duurzame Vlaamse economie en helpen ze bedrijven op vlak van ESG-doelstellingen te groeien en ‘impact’ te realiseren.

Hoe gaat dit concreet?

Voor elke mogelijke investering worden er aan de hand van een vragenlijst risico’s en opportuniteiten op het vlak van ESG geïdentificeerd. De domeinen waarin het bedrijf zich zal inzetten om betere ESG-resultaten te bereiken, worden contractueel vastgelegd en het bedrijf zal hierover op jaarlijkse basis moeten rapporteren aan PMV. Afhankelijk van de sector waarin de onderneming actief is, en de levensfase van het bedrijf, zullen de actiedomeinen verschillen.

Het is belangrijk op te merken dat de Europese regelgeving nog vrij jong is en nog steeds evolueert. Europa bepaalt bijvoorbeeld nog volop welke bedrijfsactiviteiten als duurzaam kunnen worden aangemerkt (‘de taxonomie’), wat 'promoten van ESG-karakteristieken' precies inhoudt, wat het betekent om géén negatieve impact te hebben op duurzaamheid ('Do Not Significantly Harm' of DNSH). PMV zal dus regelmatig de nieuwe evoluties evalueren, en waar nodig het ESG-beleid en de werking scherper stellen.

“PMV draagt bij aan het streven naar klimaatdoelstellingen door het systematisch opleggen van duurzaamheidsvoorwaarden aan elke financiering”


PMV past de ESG-regels proactief toe. Waarom nu al?

PMV financiert voornamelijk start-ups, scale-ups en kleine en middelgrote ondernemingen. Deze ondernemingen zijn vooralsnog niet onderhevig aan regelgeving zoals CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), maar we verwachten dat dit over enkele jaren wel het geval zal zijn. Ook PMV zelf is niet onderworpen aan ESG-regelgeving, maar wil het vrijwillig toepassen.

De samenwerkingsovereenkomst tussen PMV en het Vlaamse Gewest benadrukt immers heel specifiek de rol die de investeringsmaatschappij moet opnemen in het ondersteunen van een duurzame economie. Zo is de tussenkomst van PMV erop gericht om een impuls te geven aan investeringen en projecten die bijdragen aan een verduurzaming van het Vlaamse economisch weefsel en de beschikbare infrastructuur.

Op het vlak van ‘environment’ wordt hierbij bijzondere aandacht besteed aan de transitie naar duurzame en hernieuwbare energievoorzieningen. De tussenkomst van PMV draagt bij aan het streven naar de klimaatdoelstellingen, bijvoorbeeld door financiering of het faciliteren van financiering van:

·        nieuwe technologieën die Vlaanderen zullen helpen de transitie te maken

·        infra-investeringen die Vlaanderen helpen de beoogde doelstellingen in productie van hernieuwbare energie te bereiken

·        initiatieven die bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot.

PMV zelf rapporteert jaarlijks over de maatschappelijke impact die ze heeft in haar jaarverslag. Op basis van een ‘ex-post-scoringsmodel’ wordt er voor elk portefeuillebedrijf een evaluatie gemaakt van een aantal ESG-gerelateerde indicatoren die vertaald worden naar de ‘UN Sustainable Development Goals’ (SDG’s).

Tenslotte is PMV ervan overtuigd dat de financieringskost van bedrijven in de toekomst zal toenemen als er niet goed gepresteerd wordt op het vlak van ESG. Zo vormt een ESG-risico meteen een financieringsrisico. Daarom is het belangrijk dat bedrijven goed in kaart brengen wat ze al doen op het vlak van milieu of omgeving (een energie- of CO2-audit kan bijvoorbeeld al aangeven wat er goed is en waar ruimte voor verbetering ligt), sociaal beleid (bijvoorbeeld verloningsbeleid, beleid in verband met diversiteit) en goed bestuur (bijvoorbeeld een onafhankelijk raadslid in een raad van bestuur, ethische gedragscode), en zich ertoe willen verbinden om op bepaalde relevante domeinen te verbeteren. De bedoeling hiervan is om tijdig issues te capteren, het beleid te laten bijsturen of zelfs de financiering te herbekijken bij zware problematieken die niet worden aangepakt.

Wat is de rol van Grant Thornton in het domein van duurzaamheid en ESG?

Er zijn verschillende voordelen voor een bedrijf om aan hun ‘ESG journey’ te starten. Zo kan het  verkrijgen van externe financiering voor ondernemingen zeker een driver zijn. Bovendien helpt voldoende aandacht voor ESG de organisatie om haar weerbaarheid te verhogen, talent aan te trekken en te behouden, en om betrouwbare en goede partnerships uit te bouwen in de hele value chain. Daarnaast zal een groot aantal ondernemingen aan de CSRD moeten voldoen en dus vanaf 2025 verplicht een transparante duurzaamheidsrapportering moeten opmaken.

Aan de hand van het ‘ESG Journey’ framework begeleidt Grant Thornton klanten om een duurzamere onderneming te worden en aan te tonen dat er stappen worden gezet binnen de 3 pijlers: E, S en G. Dit door het opstellen van ESG-doelstellingen, het meten van de realisatiegraad en de begeleiding bij de opmaak van een duurzaamheidsverslag. Als trusted advisor denken we mee op maat van de klant en houden we rekening met de kosten-baten die aan dergelijk duurzaamheidstraject verbonden zijn. 

“Duurzaamheid is een 'journey', en niet zozeer een bestemming. Elke stap, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.”

Specifiek in het kader van acquisities en investeringsbeslissingen helpt Grant Thornton de investeerder met een ‘ESG quickscan’-analyse. Dit soort analyse geeft de investeerder inzicht in de ESG-volwassenheid, strategie, risico's en kansen van de potentiële overname-target, allemaal essentiële elementen bij de evaluatie van de prestaties en de waarde van de target op korte en lange termijn. Met private equity-organisaties werken we een aanpak op maat uit om snel inzichten te verkrijgen in hun investeringsportfolio op vlak van ESG.