Advisory

Stop de Klok stemming

Isabel Derison
Door:
green clock
Onderwerpen

Op 26 februari 2025 publiceerde de Europese Commissie (EC) een persbericht en een nieuw pakket voorstellen (Omnibus) om enkele van de belangrijkste pijlers van de Europese Green Deal te veranderen. Het omnibusvoorstel is opgesteld op basis van het “EU competitiveness report” van Draghi om de welvaart van de Europese economie te bevorderen. De Commissie stelde twee “omnibuspakketten” voor om de bestaande wetgeving op het gebied van respectievelijk duurzaamheid en investeringen te vereenvoudigen.

Op 1 april 2025, stemde het Europees Parlement over de ‘Stop de klok’ richtlijn van het Omnibus I voorstel. Deze richtlijn stelt een uitstel van twee jaar voor van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) voor entiteiten die normaal gesproken zouden moeten rapporteren vanaf 2026 of 2027. 

Wilt u meer informatie over de pakketten van het Omnibus-voorstel? Lees ook ons eerdere artikel: Het Omnibus-voorstel van de Europese Commissie

Wat heeft het Europees Parlement besloten? 

Vertegenwoordigers van de lidstaten (Coreper) hadden op 26 maart al hun goedkeuring gehecht aan het standpunt van de Raad ("onderhandelingsmandaat") over een van de voorstellen van de Commissie om de EU-regels te vereenvoudigen om het concurrentievermogen van de EU te vergroten.

De EU heeft de "Stop de klok"-richtlijn officieel goedgekeurd, die de lidstaten verplicht de omzetting uiterlijk tegen 31 december 2025 te voltooien. Bovendien worden de CSRD-rapportageverplichtingen voor bedrijven in golven 2 en 3, respectievelijk tot 2028 en 2029 (zie tabel). Het is belangrijk om te benadrukken dat het uitstel niet van toepassing is op grote beursgenoteerde bedrijven en andere bedrijven in golf 1, die vanaf dit jaar moeten rapporteren.

Overzicht herzien tijdsschema CSRD

Golf 1 entiteiten
Entiteiten onderworpen aan NFRD
Verplicht om CSRD-verslag te publiceren in 2025, over FY2024

Golf 2 entiteiten
Grote ondernemingen met > 1000*
werknemers & > € 25m totale activa of > 50m jaarlijkse omzet

Verplicht om CSRD-verslag te publiceren in 2028, over FY2027

Golf 3 entiteiten
Beursgenoteerde KMO's

Verplicht om CSRD-verslag te publiceren in 2029, over FY2028

*Als Omnibus I wordt bevestigd, wordt het toepassingsgebied uitgebreid tot 1000 werknemers. Zo niet, dan blijft de scope 250 medewerkers.

Wat is de volgende stap? Wat is zeker in deze onzekere tijden?

Hoewel de “Stop de klok”-richtlijn, bedrijven meer tijd geeft om zich voor te bereiden, blijft duurzaamheid een strategische prioriteit. We moeten doorgaan met het opbouwen van transparantie en verantwoordingsplicht, ongeacht het tempo van de regelgeving. We delen graag enkele van onze aanbevelingen om de veerkracht te versterken en de focus te behouden. 

Onze aanbevelingen 

  1. Geef prioriteit aan een dubbele materialiteitsanalyse (DMA). Deze analyse blijft essentieel, zelfs onder het Omnibus-voorstel. Effectieve duurzaamheidsinformatie voor strategische planning, rapportage en besluitvorming benadrukt de belangrijkste risico's en kansen met betrekking tot duurzaamheid die de organisatie extern beïnvloeden, evenals de onderwerpen waarop de organisatie de grootste invloed uitoefent op mens en milieu. Het uitvoeren van een dubbele materialiteitsbeoordeling draagt bij aan veerkracht en vergemakkelijkt het focussen op de belangrijkste onderwerpen. 
  2. Breng de waardeketen in kaart. Het in kaart brengen van de waardeketen van het bedrijf blijft van toepassing onder het Omnibus-voorstel. In gesprek gaan met belanghebbenden en waardeketenpartners levert nuttige en relevante informatie op die bijdraagt aan beter risicobeheer en inzicht in nieuwe strategische kansen.

  3. Ambities, doelen en acties volgen en meten. Hoe beter het duurzaamheidsbeleid en de meetbare doelstellingen van een bedrijf zijn gedefinieerd, hoe duidelijker de resterende taken worden. Deze duidelijkheid maakt een efficiënte toewijzing van tijd en middelen mogelijk, vooral wanneer verplichte rapportage minder focus vereist.

  4. Meten om te beheren. Zorg voor een consistente focus op het verzamelen en bijhouden van relevante ESG-gegevens. Inzicht in kritieke gebieden zoals energieverbruik, diversiteit, betrokkenheid van werknemers en kenmerken van hulpbronnen zijn essentieel voor geïnformeerde besluitvorming. Inzicht in afhankelijkheden is cruciaal, want effectief beheer is niet mogelijk zonder betrouwbare gegevens.

  5. Rapportage helpt intern en extern. Rapportage is een waardevol hulpmiddel om vooruitgang aan te tonen en essentiële bedrijfsinformatie te delen met belanghebbenden, net als communicatie over financiële resultaten. Nu de eerste CSRD-verslagen zijn uitgebracht, wordt algemeen verwacht dat CSRD zal blijven gelden als de benchmark voor uitmuntendheid.
    Ontwikkel een toekomstbestendige duurzaamheidsstrategie.

Zelfs met vertraging is het cruciaal om voorbereid te zijn. Het CSRD-raamwerk blijft niet alleen een hulpmiddel voor naleving, maar is een richtlijn voor veerkracht en verantwoord ondernemen op de lange termijn. Grant Thornton blijft zich inzetten om bedrijven door deze overgang te begeleiden.

Begeleiding nodig?

Onze specialisten staan klaar om te helpen. Neem contact met ons op om uw volgende stappen te bespreken!