direct tax

Pillar 2: Dringende actie vereist voor nieuwe notificatieverplichting – deadline vóór 13 juli 2024

Michaël Schoonjans
Door:
Michaël Schoonjans
insight featured image

Op 19 december 2023 heeft België de ‘Pillar 2’-wetgeving geïmplementeerd die een minimaal effectief belastingtarief van 15% invoert voor multinationale ondernemingsgroepen (MNO's) of grote binnenlandse groepen met geconsolideerde omzet van meer dan 750 miljoen euro. De regels zijn van toepassing op boekjaren die beginnen op of na 31 december 2023.

Om te kunnen voldoen aan deze 'Pillar 2’-regels (of de zogenaamde GloBE-regels), moeten de Belgische bedrijven die deel uitmaken van een binnenlandse of multinationale groep die onder het toepassingsgebied van de ‘Pillar 2’-wetgeving valt, zich registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen via een specifiek notificatieformulier. Het doel van deze registratie is het verkrijgen van een nieuw en specifiek ‘Pillar 2 (fiscaal) identificatienummer’ dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om specifieke voorafbetalingen in het kader van Pillar 2 te doen.

Welke informatie moet worden gemeld?

Het notificatieformulier bestaat uit de volgende 4 delen:

  • Deel I: MNO-groep of omvangrijke binnenlandse groep

Unieke naam van de groep (d.w.z. moet verschillen van de naam van de uiteindelijke moedermaatschappij (‘Ultimate Parent Entity’)), boekjaar, adres en contactgegevens van de uiteindelijke moedermaatschappij.

  • Deel II: Geconsolideerde jaarrekening

Type geconsolideerde jaarrekening volgens GloBE-definitie, toegepaste boekhoudstandaard, valuta en publicatie.

  • Deel III: Eigendomsstructuur

Overzicht van de entiteiten die (een) uiteindelijke moederentiteit(en) (‘Ultimate Parent Entity’, UPE), tussenliggende moederentiteit(en) (‘Intermediate Parent Entity’, IPE), partieel gehouden moederentiteit(en) (‘Partially-Owned Parent Entity’, POPE) en hun dochterondernemingen zijn. Voor elke vermelde entiteit moet ook de GLoBE-status worden aangegeven (deze GloBE-status is afgestemd op de informatie die moet worden ingediend in de GloBE-aangifte (‘GloBE Information Return’)).

  • Deel IV: Contactgegevens van de entiteit die de notificatie verricht.

Wie moet de notificatie doen?

Om te weten welke groepsentiteit het notificatieformulier moet indienen, zijn de volgende regels voorzien:

  • Als er slechts één Belgische uiteindelijke moederentiteit is (UPE), moet de notificatie door deze Belgische UPE gebeuren. 
  • Als er meer dan één Belgische UPE is, moet de notificatie verricht worden door slechts één UPE die door de andere UPE’s wordt aangewezen.
  • Als er geen UPE is, maar slechts één Belgische groepsentiteit (‘Constituent Entity’), moet de notificatie door deze Belgische entiteit gebeuren. 
  • Als er geen UPE is, maar meerdere Belgische groepsentiteiten (‘Constituent Entities’), moet de notificatie worden gedaan door slechts één Belgische entiteit die wordt aangesteld door de anderen.

Voor de aanwijzing van een entiteit is een specifiek lastgevingsformulier gepubliceerd op de website van de Belgische belastingdienst.

Tegen wanneer moet de notificatie gebeuren?

In principe moet de notificatie uiterlijk 30 dagen na het begin van het boekjaar verricht zijn, waarvoor de multinationale of grote binnenlandse groep onder het toepassingsgebied van de ‘Pillar 2’-wetgeving valt. Als het eerste boekjaar bijvoorbeeld op 1 januari 2025 begint, moet de notificatie uiterlijk op 30 januari 2025 worden gedaan.

Aangezien de meeste vennootschappen al sinds 1 januari 2024 onder de Pillar 2-wetgeving onderworpen kunnen zijn, is het voorzien dat de notificatie vóór 13 juli 2024 (!) moet gebeuren door de Belgische vennootschappen waarvan het boekjaar op of na 1 januari 2024 is begonnen.

Hoe moet een bedrijf aan deze verplichting voldoen?

Het specifieke notificatieformulier moet opgesteld worden via de xml-generator tool die beschikbaar is op de website van de Belgische belastingdienst. Zodra de informatie is ingevuld, moet het gegenereerde xml-bestand worden ingediend op het MyMinFin-platform van het bedrijf via een nieuwe specifieke ‘Pillar 2’-sectie (dezelfde procedure als voor de TP BEPS13-formulieren). Na een geldige notificatie zal de Belgische belastingadministratie de groep registreren in het Belgische handelsregister. Het ondernemingsnummer voor de groep wordt vervolgens per e-mail verzonden naar de entiteit die de groep heeft aangemeld.

Hoe kan Grant Thornton uw bedrijf helpen om aan de notificatieverplichting te voldoen?

Aangezien de termijn om aan de notificatieverplichting te voldoen zeer kort is en de deadline zeer snel nadert, raden wij u aan om zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereiding en het verzamelen van informatie.

Grant Thornton kan u helpen bij het verzamelen van de juiste informatie, het opstellen van het notificatieformulier zelf en/of het indienen van het formulier namens uw bedrijf. 

Als u geïnteresseerd bent in onze dienstverlening, kunnen we altijd een vrijblijvend gesprek inplannen om deze nieuwe notificatieplicht en onze dienstverlening te bespreken.

The Field-nieuwsbrief: je maandelijkse businessupdate

Opt-in checkbox