legal

Nieuwe registratie- en inhoudingsplicht in de Belgische bouw- en schoonmaaksector

Cindy Vermeiren
Door:
Cindy Vermeiren
insight featured image

Op 1 juli 2024 werd in de Belgische bouw- en schoonmaaksector het register voor werkende vennoten en helpers ingevoerd. Dit register, onderdeel van de bredere strijd tegen sociale fraude, verplicht bedrijven in deze sectoren om hun werkende vennoten en helpers te registreren via een specifieke toepassing van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Deze maatregel helpt eerlijke concurrentie te waarborgen en sociale bijdragen efficiënt te innen. Bovendien zal er vanaf 2026 een aanvullende inhoudingsplicht ingevoerd worden.

Definitie werkende vennoot

Een werkende vennoot is een natuurlijke persoon die minstens één aandeel van een vennootschap bezit en in België binnen deze vennootschap actief is zonder arbeidsovereenkomst.

Definitie helper

Een helper is een natuurlijke persoon die een zelfstandige helpt of vervangt bij de uitoefening van zijn beroep, eveneens zonder arbeidsovereenkomst.

Registratie 

Bestuurders van vennootschappen en zelfstandigen in de schoonmaak- en bouwsector moeten hun werkende vennoten en helpers registreren via My Enterprise | Belgium.be. Inloggen kan via eID, Itsme of een mobile app. Indien nodig kan een natuurlijke persoon gemachtigd worden om de registratie uit te voeren voor de vennootschap of de zelfstandige.

Deze registratieverplichting staat volledig los van de aansluiting bij een sociaalverzekeringsfonds, wanneer dat verplicht is.

Vrijstelling

De uitzondering van de registratieverplichting geldt voor: 

  • helpers jonger dan 20 jaar (tenzij ze gehuwd zijn)
  • toevallige helpers (niet regelmatig en niet langer dan 90 dagen per jaar), of
  • meewerkende echtgenoten.

Vereiste gegevens

In het register zal het rijksregisternummer of bisnummer van de werkende vennoot of helper opgenomen moeten worden, evenals de begindatum van de activiteiten, en indien van toepassing, de einddatum van de activiteiten als werkend vennoot of helper. 

Een bisnummer is een uniek identificatienummer in België voor personen die niet ingeschreven zijn in het Rijksregister maar wel interacties hebben met de Belgische overheid.

Aarzel niet ons te contacteren indien de werkende vennoot of helper nog niet over een bisnummer beschikt. We assisteren u graag bij de aanvraag hiervan. 

Deadline voor registratie en wijziging

De registratie moet gebeuren voordat de werkzaamheden beginnen. Als de werkende vennoot of helper al actief was voor 1 juli, moet de registratie uiterlijk voor 31 december 2024 plaatsvinden. Bij stopzetting van activiteiten moet dit binnen 15 dagen in het register worden opgenomen.

Gevolgen foutieve registratie of niet-registratie

Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) zal controles uitvoeren op deze registraties. Bij niet-registratie of onvolledige registratie riskeert de vennootschap of zelfstandige een boete van €500 tot €4.000 per inbreuk.

Inhoudingsplicht 

Vanaf 2026 zal de inhoudingsplicht voor de schoonmaak- en bouwsector worden uitgebreid. Naast fiscale en RSZ-schulden (voor personeel) moeten opdrachtgevers nagaan of de (onder)aannemer andere achterstallige socialezekerheidsbijdragen heeft. 

Bij een openstaande schuld van meer dan €2.500 zal je als opdrachtgever 15% van het factuurbedrag (excl. btw) moeten doorstorten aan het RSVZ. Controleer dus altijd de website Check inhoudingsplicht voor je een betaling uitvoert en bewaar het bewijs. 

Particuliere opdrachtgevers dienen de inhoudingsplicht niet te controleren. 

Deze inhoudingsplicht geldt voorlopig alleen voor de schoonmaak- en bouwsector, met mogelijke uitbreidingen op termijn. 

Voor verdere vragen staat uw vertrouwde Grant Thornton-adviseur klaar om u te ondersteunen met deskundig advies en praktische hulp. 

The Field-nieuwsbrief: je maandelijkse businessupdate

Opt-in checkbox