Glashelder transfer pricing-advies voor AGC

 

AGC Glass Europe tekent de laatste decennia een stevige internationale groei op. Head of Tax Arnaud Thienpont waakt erover dat de producent van glas voor onder meer auto’s en de bouw dat volgens het boekje doet. Voor advies over de fiscale wetgeving – en vooral transfer pricing – rekent Arnaud  op Grant Thornton. “Een externe expert die je bedrijf door en door kent biedt een enorm comfort.”

In ‘On a roll’ doorkruisen we het land om een bezoek te brengen aan inspirerende ondernemers. In ons mobiele kantoor delen ze hun visie op ondernemen en verklappen ze hoe ze hun zaak aan het rollen kregen. Een voorbeeld voor de groei van jouw onderneming?

 

 

Verregaande internationalisering

Met een vijftal jaar werkervaring in zijn rugzak stapte Arnaud eind jaren negentig binnen bij AGC, toen nog Glaverbel. “Het van oorsprong Belgische bedrijf had net zijn eerste stappen buiten de Benelux gezet met overnames in onder meer Centraal- en Oost-Europa, Spanje, Italië en Frankrijk”, herinnert Arnaud zich. “De nood aan medewerkers om die internationalisering in goede banen te leiden stak dus de kop op.”

“AGC nam twee fiscalisten in dienst, onder wie mezelf. De eerste jaren concentreerde ik me vooral op de Belgische en Europese wetgeving. Maar sinds ik in 2012 Head of Tax werd, ben ik ook verantwoordelijk voor Brazilië, het Midden-Oosten en Afrika. Want ook daar deden we intussen een aantal overnames.”

“Eigenlijk is mijn grootste verantwoordelijkheid al 25 jaar dezelfde: zorgen dat ons fiscale beleid in lijn blijft met onze constant evoluerende bedrijfsstructuur. Iedere overname leidt tot interne herstructureringen en veranderingen in ons businessmodel. Die hebben ook altijd aanzienlijke fiscale gevolgen.”

 


Meerwaarde van domeinautoriteiten

Op het bord van Arnaud ligt dus een stevige boterham. Om die verteerd te krijgen, laat hij zich goed omringen. “Mijn team bij AGC bestaat uit vier collega’s”, legt hij uit. “In de landen waar we een aanzienlijke activiteit hebben, of waar de fiscale wetgeving het ingewikkeldst is, werken we samen met interne of externe fiscalisten. Ik bewaak vanuit België het overzicht.”

“Over de ‘eenvoudigere’ fiscaliteit in België hebben mijn team en ik genoeg kennis in huis. Daarom werk ik hier enkel met externen als ze een autoriteit zijn in een heel technisch domein en door hun expertise een echte meerwaarde bieden als we een specifieke vraag hebben in een bepaald dossier.”

Transfer pricing – regels rond prijszetting en winsttoekenning voor multinationals – is zo’n technisch domein. Arnaud rekent daarvoor al sinds zijn begindagen bij AGC op het Grant Thornton-team, en meer bepaald op Leslie Van den Branden. “Eind jaren negentig stond transfer pricing niet bovenaan de prioriteitenlijst”, vertelt Arnaud. “Ik vroeg Leslie om ons als externe expert te begeleiden in die complexe materie.”

“Leslie kent onze organisatie na 25 jaar als zijn broekzak. Die kennis is enorm belangrijk als je je transfer pricing-beleid op punt wil stellen. Hij implementeert nieuwe regels feilloos zonder dat ik hem alles opnieuw moet uitleggen en zijn advies is altijd heel to the point. In combinatie met de ontspannen sfeer waarin we samenwerken biedt ons dat een enorm comfort.”

 

Transfer pricing: een kwestie van strategie

Leslie droeg jaren geleden bij aan de vroege ontwikkeling van de transfer pricing-regels in ons land en stond aan de wieg van de transfer pricing-dienstverlening van Grant Thornton. Geen wonder dus dat Arnaud hem als een domeinautoriteit ziet. “Je transfer pricing-beleid leunt dicht aan bij je bedrijfsstrategie”, zegt Leslie. “We dompelen ons dus volledig onder in die strategie om de beste transfer pricing-keuzes te maken.”

“Denk maar aan de nieuwe Pillar 2-regels, een minimumbelasting voor multinationals zoals AGC. Die hebben serieuze gevolgen voor je transfer pricing-beleid én je algemene bedrijfsstrategie. Voor elke klant die onder deze nieuwe regelgeving valt, doen we nu dan ook een grondige oefening om de implementatie zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Is jouw onderneming internationaal actief?

In ’WhatsUpp?’ kom je alles te weten over de transfer pricing-documentatieplicht.


Meer regels, meer transparantie

Internationaal is er de laatste tijd heel wat gaande op fiscaal gebied. “Lange tijd veranderde er vrijwel niets aan de fiscale wetgeving”, vertelt Arnaud. “Maar sinds een tiental jaar zijn er een heleboel nieuwe regels of zitten er in de pijplijn, zoals Pillar 1 en 2 en tal van andere richtlijnen waar we de komende jaren veel werk mee zullen hebben.”

“In veel van die nieuwe regels staat de toenemende vraag om transparantie centraal. Dat maakt het voor multinationals steeds moeilijker om altijd en overal compliant te zijn in de fiscale rapportering. Want in Europa zijn die regels anders dan in Japan, bijvoorbeeld. In die context is het advies van experten die je organisatie door en door kennen des te waardevoller.” 

Jouw bedrijf aan het rollen brengen, net als Arnaud?

We helpen je bij rulings reorganisatie en andere fiscale uitdagingen.

 

The Field-nieuwsbrief: je maandelijkse businessupdate

Opt-in checkbox