Financieel advies bij de metamorfose van Duferco

 

Van Braziliaans staal tot transport, de reconversie van industriële sites en investeringen in hernieuwbare energie: Duferco heeft de voorbije 45 jaar een hele weg afgelegd. Olivier Waleffe, gedelegeerd bestuurder van de Belgische bedrijfspoot, rekent al twee decennia op Grant Thornton om die transitie in goede banen te leiden. “Een betrouwbare partner biedt gemoedsrust in tijden van verandering.”

 

In ‘On a roll’ doorkruisen we het land om een bezoek te brengen aan inspirerende ondernemers. In ons mobiele kantoor delen ze hun visie op ondernemen en verklappen ze hoe ze hun zaak aan het rollen kregen. Een voorbeeld voor de groei van jouw onderneming?

 

The video is playing. This video is playing in mini-player mode.

 

Ingrijpende transitie

Duferco ontstond in 1979 in Brazilië, waar de staalindustrie destijds in opmars was. “In de eerste twintig jaar breidde Duferco internationaal uit via staalproductie en -handel”, vertelt Olivier.

“Maar zo’n vijftien jaar geleden bleek staal vooral op het Europese vasteland niet meer de booming business van weleer en Duferco zijn activiteiten te diversifiëren. De focus ligt vandaag op investeringen in hernieuwbare energie, de reconversie van oude industriële sites en logistiek werk.”

“Die ommezwaai op groepsniveau, als gevolg van de economische omstandigheden, had een immense impact op de activiteiten in België. Verschillende sites gingen dicht, een bedrijf met 3.800 werknemers werd op korte tijd een kmo met nog geen 40 medewerkers. Ik werd aangenomen om die ingrijpende transitie in ons land mee in goede banen te leiden.”

 

 

Meer dan klassiek advies

Het kleinere medewerkersbestand heeft alles te maken met de manier waarop Duferco vandaag opereert. “We werken volledig op projectbasis”, legt Olivier uit. “Voor elk project spreken we andere partners aan om die uit te voeren, afhankelijk van de klantenvraag of de marktevoluties. En dat vraagt om flexibiliteit: intern, bij onze aandeelhouders, bij onze partners …”

Die flexibiliteit vond Olivier ook bij Grant Thornton. “Toen ik bij Duferco aan boord kwam, kreeg het bedrijf al een aantal jaren fiscale en boekhoudkundige hulp van Grant Thornton”, zegt hij. “Maar vandaag gaat de samenwerking veel verder dan het ‘klassieke advies’ van vroeger. We hebben steeds meer strategische vragen waarop Grant Thornton altijd een antwoord heeft, ongeacht het thema.”

“Grant Thornton is niet alleen flexibel qua expertise, maar ook in de manier waarop het met onze vragen omspringt. Onze contactpersonen luisteren altijd heel aandachtig naar onze noden om daarna met advies op maat van elk project te komen. Dat klinkt logisch, maar veel andere partijen duwen koste wat het kost overal hun vaste manier van werken door. Want het is veel makkelijker om bestaande oplossingen te dupliceren dan elke situatie als uniek te beschouwen en er een ad hoc-oplossing voor te zoeken.”

 

Lange en leerrijke samenwerking

Emmanuel Mariage, Tax & Legal Partner bij Grant Thornton, werkt al meer dan 25 jaar voor Duferco. “Zo’n lange samenwerking is vrij uniek in onze sector”, vertelt Emmanuel. “Naast de terugkerende opdrachten, zoals belastingaangiftes, krijgen we ook vaak heel specifieke nieuwe opdrachten. Dat houdt het voor ons boeiend en leerrijk.”

“Een mooi voorbeeld is de onroerende voorheffing die Duferco jaarlijks moet betalen voor zijn verschillende sites. Die gewestelijke belasting zit nogal complex in elkaar en het is voor bedrijven dan ook moeilijk om daar hulp bij te vinden. Onder impuls van Duferco hebben we ons verdiept in die materie en vandaag zijn we een van de weinige adviseurs die daarin gespecialiseerd zijn.”

Vragen over onroerende voorheffing of andere belastingzaken?

Ontdek ons volledige aanbod in vennootschapsbelastingen.

 

 

Opwindende vooruitzichten

Wat wordt de komende jaren de grootste uitdaging voor Duferco? “Snel met oplossingen komen voor vraagstukken die we vandaag nog niet kennen”, aldus Olivier. “Zo investeren we binnenkort als mede-aandeelhouder voor 50% in een project rond hernieuwbare energie. We hebben nog nooit op die manier gewerkt, dus dat wordt weer even zoeken. Dat zit intussen in ons DNA, maar het is toch altijd een ontdekkingstocht.”

“Het helpt enorm dat we op zulke momenten kunnen terugvallen op Grant Thornton, een adviseur die ons door en door kent, altijd met ons meedenkt en ook bij onze partners en klanten vertrouwen wekt. Ik spreek dan ook liever van ‘opwindende vooruitzichten’ dan van ‘uitdagingen’, want ik heb veel vertrouwen in de toekomst.”

 

Jouw bedrijf ook aan het rollen brengen?

Doe net als Olivier een beroep op ons fiscaal advies.

 

The Field-nieuwsbrief: je maandelijkse businessupdate

Opt-in checkbox