Katleen Adriaensens bouwt op advies Grant Thornton bij instap nieuwe vennoot

 

Katleen Adriaensens nam op haar 24e het bouwbedrijf van haar vader over. Ruim 10 jaar later heeft Katleen haar draai helemaal gevonden, met de titel ‘Jonge Aannemer van het Jaar’ als kroon op haar werk. Ze schrijft nu het volgende hoofdstuk van haar succesvolle bedrijfsverhaal met de komst van een nieuwe vennoot. Grant Thornton hielp Katleen bij de waardebepaling en herstructurering van Adriaensens.

In ‘On a roll’ doorkruisen we het land om een bezoek te brengen aan inspirerende ondernemers. In ons mobiele kantoor delen ze hun visie op ondernemen en verklappen ze hoe ze hun zaak aan het rollen kregen. Een voorbeeld voor de groei van jouw onderneming?

 

The video is playing. This video is playing in mini-player mode.

 

Pittige leerschool

Adriaensens is een echte familieonderneming “Mijn grootnonkel richtte het bedrijf op in 1958”, doet Katleen het verhaal. “Later stapte ook mijn vader in de zaak. Onder zijn impuls groeide Adriaensens naar ruim 40 medewerkers, maar hij halveerde dat aantal weer. Hij wou als zaakvoerder elke klant persoonlijk kennen. Ook vandaag is dat de bedoeling. Dus houden we ons bedrijf bewust klein.”

“Mijn papa had altijd veel plezier in zijn werk. Daar was ik toch wat jaloers op, want uit mijn vorige job haalde ik weinig voldoening. Ik vond het ook jammer dat er niet meteen een opvolger klaarstond voor het familiebedrijf. Mijn drie zussen waren dat niet van plan. Dus besloot ik in 2011 zelf de sprong te wagen.”

“Ik heb eerst een half jaar met mijn vader rondgetoerd en heb dan de zaak overgenomen. Mijn vader vertrok op wereldreis, dus ik stond er vanaf dat moment echt alleen voor. Op je 24e een bedrijf van 20 medewerkers leiden is pittig, maar het is wel de beste leerschool. Ook al krijg je van heel veel mensen raad, je leert nog altijd het meest uit je eigen ervaring.”

Sta je ook voor een overnametraject? We staan je graag bij!

Ontdek onze Transaction Advisory Services

 

Alomvattend advies

Na 12 jaar vond Katleen het toch tijd voor versterking. “Sinds 2023 heb ik een rechterhand – geen familielid – die zich ook wilde inkopen in de zaak”, legt ze uit. “Ik nam contact op met Grant Thornton om te bekijken hoe we dat het best konden regelen. Na het intakegesprek kreeg ik in een vervolgmeeting een duidelijk plan van aanpak voorgesteld.”

“Grant Thornton deed een waardebepaling en bekeek daarna de herstructurering van het bedrijf vanuit verschillende invalshoeken. Zo kreeg ik een alomvattend advies en was ik er zeker van dat we de beste pistes kozen. Grant Thornton bracht ook de administratieve impact in kaart en besprak die rechtstreeks met mijn boekhouder. Erg handig.”

Herstructurering: complexer dan je denkt

Stefaan De Coninck was het eerste aanspreekpunt van Katleen. "Het was vooral onze legal-afdeling, onder leiding van Tim Dausy, die de herstructurering aanstuurde, ondersteund door onze tax- en btw-collega's", legt Stefaan uit. "Ook onze experts in erfbelasting gingen door het dossier om op dat vlak de gevolgen in kaart te brengen. Onze multidisciplinariteit kwam dus enorm van pas."  

Hoe herschikken we het patrimonium en de activiteiten van de vennootschap het best om de nieuwe persoon in de onderneming te brengen? Wat moet er allemaal in de aandeelhoudersovereenkomst komen? Hoe beperken we de risico's voor de onderneming én de stakeholders? Het zijn slechts enkele van de vele vragen die we beantwoordden. Bij een herstructurering komt meer kijken dan je denkt. We proberen onze klant in dat proces zoveel mogelijk te ontzorgen." 

 

Vlekkeloze begeleiding van a tot z

Intussen is de herstructurering in kannen en kruiken. “Alles is vlekkeloos verlopen”, zegt Katleen. "Achteraf gezien was het traject toch complexer dan ik verwacht had, maar ik hoefde me nooit zorgen te maken. Mijn centrale aanspreekpunt overlegde altijd achter de schermen met zijn collega’s en bezorgde me dan een eenduidig onderbouwd advies.”

“Ik ben ook blij dat ik geen verschillende externe partijen moest betrekken en me van a tot z kon laten begeleiden door één partner. Zo verloor ik geen kostbare tijd. Als zaakvoerder wil je gewoon het best mogelijke advies krijgen, zodat je zelf zonder al te veel afleiding je onderneming draaiende kan houden. Dat is zeker gelukt."

“Het einde van het herstructureringsproject betekent overigens niet dat de lijn met Grant Thornton volledig verbroken is. Op dit moment heb ik geen concrete nood aan advies, maar ik heb wel het gevoel dat ik altijd mijn telefoon kan nemen om een snelle vraag te stellen. Bij Grant Thornton heerst namelijk – net als bij Adriaensens – een erg familiale sfeer.”

 

Toekomst garanderen

Filip heeft er dus al een hele rit opzitten bij Gilbert De Clercq. Maar er ligt nog veel moois op zijn pad. “De zaken lopen goed”, vindt Filip. “We mogen dus ambitieus zijn. Geleidelijk organisch groeien blijft onze ambitie, maar andere pistes sluiten we zeker niet uit. Als de toekomst van ons familiebedrijf maar gegarandeerd is.”

Of Filip nog tips heeft voor andere ondernemers met een familiezaak? “Denk op tijd na over de transitie naar de volgende generatie. Uiteindelijk gaat het over centen en dat is altijd moeilijk in een familiale omgeving. Open communicatie is essentieel om je zaak én je familiebanden te verzekeren.”

Jouw bedrijf ook aan het rollen brengen?

Laat je net als Kathleen juridisch begeleiden door Grant Thornton.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Hier aanmelden